HOVERBERGET- TOPPSTUGAN ÄR VINTERSTÄNGD
men här kommer några juliga recept, lycka till!
ADVENTSKALENDER 2020
Recept på Lussebullsträd, Sillsallad och juliga Vegobiffar, Glad Advent
Saffransträd, 2 st.
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g Kesella
1 g saffran(2 pkt)
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 18 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör
1 dl socker
1 del russin
3/4 dl finhackade nötkärnor
Gör så här:
Smula jästen i en bunke eller bakmaskin. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölk och låt allt bli fingervarmt i kastrullen. Häll över jästen, lite i taget så jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt, rör om. Häll i det mesta av mjölet. Arbeta samman degen till en smidig deg. Jäs i 40 min under duk. Ta upp degen på ett mjölad yta. Dela degen på hälften och gör 17 st. runda bullar och tryck in lite fyllning i varje bulle. Lägg 2 bullar längst ner till stam, därefter 5,4,3,2,1 bullar ovanför stammen, som ett träd, se bild. Pensla trädet med 1 ä
gg och strö på pärlsocker. Grädda ca 15-20 min i 200 ¤. Låt saffransträdet kallna under bakduk. Pynta trädet med lingonris, tallris eller annat och knyt fast riset med band och sätt ner 4 små vita ljus i trädet.
Susannes Sillsallad, räcker till en skål på julbordet.
2 inlagda sillfiléer
5 inlagda rödbetor
2 medelstora äpplen, Ingrid Marie
3 medelstora kokta potatisar
1 medelstor hackad gul lök
1/2 msk fransk senap
1 msk svensk senap
1/2 msk socker
1/2 msk vinäger
1/2 del olja
1/2 dl crème fraiche
1 krm salt
1 krm citronpeppar alt vitpeppar
Gör så här:
1.Skär sill, rödbetor, äpplen och potatis i små tärningar. 2.Blanda med löken i en bunke.
3.Blanda i en annan bunke senapssorterna, sockret och vinäger. 4. Droppa i olja, rör hela tiden. 5. Vänd ner Crème Fraichen. 6. Blanda med sillsallads-hacket. Krydda med salt och peppar. 7 Ställ kallt till nästa dag. 8 Garnera med bladpersilja och kokt hackat ägg.
Juliga Vegobiffar, 40 små runda bollar, alt. 30 större
0,5 dl (40 gram) torkade gröna linser
10 kryddpepparkorn
10 enbär
1 gul lök (120 gram)
2 dl havregrädde (13%)
1 krm malen kryddnejlika
1 msk japansk soja
1 grönsaksbuljongtärning alt. pulver, 1 msk
0,5 grovkornig söt senap
1 dl ströbröd, ta gärna glutenfri
100 g kokt , kall skalad rotselleri
100 g kokt , kall skalad potatis
1 tsk fiberhusk
300 g tinad, fryst sojafärs
mjölkproteinfritt smör till stekning alt olja.
Gör så här:
1. Skölj linserna och lägg dom i blöt under natten, eller minst 8 timmar. 2. Häll av vattnet från linserna. 3. Mortla enbär och kryddpeppar fint. 4. Skala och finhacka löken, stek löken i raps eller olivolja tills den blir mjuk. 5. Tillsätt havregrädde, kryddorna, soja, buljongtärning och senap. 6. Låt koka i ca 3 min och häll sen lökgrädden i en bunke och blanda i ströbrödet, låt svälla i 5 min. 6. Mixa linserna i en matberedare till fint smul. Hacka rotselleri och potatis fint. 7. Blanda ner linser, rotselleri, potatis, fiberhusk och sojafärs i ströbrödsblandningen. Blanda till en slät smet. Låt svälla i ytterligare 5 minuter.
8. Sätt ungen på 175 ¤ C.
9. Rulla 40 - 50 bullar . Stek i omgångar i stekpannan, lägg sen bullarna i ugnen och stek klart i ugnen i ca 10 min.
Lycka till, kryddningen kan variera, vitlök, chili, örter osv, men behåll senapen, den bidrar till ett smakdjup.
¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤
TOPPSTUGAN ÄR STÄNGD FÖR SÄSONGEN. VARMT TACK ALLA BESÖKARE. Välkommen åter sommaren 2021. Vägen till Toppstugan har under veckan varit isig, den sandas inte under vintern. Det går att parkera vid hembygdsgården om man vill vandra på bergets stigar innan det blir snö, se informationsskylt vid parkeringen.
TILLBAKA TILL NATUREN- VÄLKOMNA ATT UPPTÄCKA HOVERBERGET
Berget ett landmärke, 548 m. ö.h. med utsikt över södra Storsjöbygden och fjäll.
Här finner du spännande vandringsleder bl.a. från/till Hoverbergsgrottan, Hembygdsgården eller Rämnan, en djup öppen sprickbildning i naturvårdsområdet. Hoverberget bjuder på en rik fauna, flora och en spännande geologi.
==================================================
==================================================================
Välkomna till Hoverbergets topp - Här börjar fjällkedjan sen urminnestider, det fick vi lära oss av Jenny Andersson, Svenska Geologiska Institutet, SGU, på ett seminarium om Fjällkedjans geologi som genomfördes i Toppstugan den 14 juni. Linda Wickström, SGU berättade om Geoturism och Geoparker. De tog med sig en bit sten, för att dels tidsbestämma berget. Spännande.
Se fina bilder från området på www.upplevhoverberg.se
DET SJUDER I BERGET_ NÅGOT ÄR PÅ GÅNG
Genom åren har flera parter i byn samverkat genom arrangemanget Vidunderliga dagar. Ett Leaderprojekt har under åren 2017 - 2020 bidragit med konst i naturen med konstnärer, vilket kan ses i Hoverbergsgrottan och på lador längs väg 321 och i viadukten uppe på toppen av Hoverberget. Sommaren 2020 öppnas en 6 meter hög paviljong fylld med konstbilder från Hoverbergsgrottan, installerad av konstnär Hans Biezen och rörliga bilder på en vandring till grottan av fotograf Görans Strand som kommer att visas på en digital skärm. Detta för att göra upplevelsen av grottan tillgänglig för alla.
I Hoverberg finns Skandinaviens största klyftgrotta, en nyinvigd bygdegård, en hembygdsgård, båthamn, Mejeriet Kossan, Bergs kyrka med sin musikverksamhet och naturen i sig.
Hoverberget har tydligt skyltade stigar och en intressant geologi.
Forskare från SGU ( Sveriges Geologiska Undersökning) har berättat att Hoverberget är en rest av en vulkan och består av en intressant geologi.
OM HOVERBERGET - DE KRISTALLINA FÖNSTRET
Enligt hörsägen sägs att Hoverberget är Åreskutans topp, som en gång gled ner och la sig som ett stopp intill Storsjöns sydspets. Länsstyrelsens tidigare geolog dementerar den förklaringen, med hänvisning till att Oviksfjällen och Hoverberget innehåller samma bergart, porfyr, en porös bergart som lätt bildar sprickor i berget. I början av augusti studerade en internationell geologigrupp från SGU/Uppsala universitet bergets geologi. Bergsexperten Jenny Andersson berättade att porfyr är en vulkansten, samt att delar av berget som finns runt stugan är minst 1,7 miljarder år! Hoverberget är ett tydligt exempel på hur bergarter bildades över tid, berget geologiska tydlighet kallas de kristallina fönstret. Jenny forskar och nämner att möjligen har berget glidit till sin position från en helt annan världsdel!
Bergets sprickbildningar inbjuder till att lodjurs stammar trivs samt rovfåglar. Bergets miljö har över tid utvecklat unik lava och mossa. Fler och fler upptäcker Hoverbergets möjligheter och njuter av utsikten över Storsjöbygden.
Hoverberget har tydligt skyltade vandringsleder från Hembygdsgården och Hoverbergsgrottan till Hoverbergstoppen. Kul att så många familjer kommer med barn, som ofta har besökt i Hoverbergsgrottan och därefter tar en fika i Toppstugan. Vandring på Hoverberget har ökat och cyklister som utmanar Hoverbergets stigar.