Hoverberget, bjuder på vandring o upplevelser.

Hej Susanne Tack för jättetrevlig lunch hos dig på Toppstugan, jättegod mat och otrolig personlig service. Anna Skalberg

Välkommen till vår webbsida

                   HOVERBERGET- TOPPSTUGAN 

                    VÅREN ÄR PÅ GÅNG  

Blåsippor är ett kännetecken för Hoverberg, de lyser upp både vid Hembygdsgården och vid en cykeltur eller promenad runt Hoverberget. Vägen upp till Toppstugan är fortfarande bitvis fylld av ispackad snö, men smälter nog snabbt bort när dagstemperaturen stiger.
  Den 29 december antändes en Vårdkase på Hoverberget, som fordom förr,  vilket var ett tecken på att varna om krig och fara. Då förstod vi inte att de som hände i Wuhan skulle leta sig fram ända till Jämtland. Så här efteråt är  antändningen av vårdkasen symboliskt utifrån hur läget har utvecklats runtom i världen. Men det gäller att "hålla i och hålla ut" med varmt hjärta, skarpt huvud och rena händer och ta ansvar för sina medmänniskor. Det vi kan göra är att vara i naturen, röra på oss, uppleva Hoverbergsgrottan, se Rämnan och berget fauna och flora. Naturen läker och ger mod.
När Toppstugan är nyskurad från vinteridet kommer det att finnas kaffe och hembakat kaffebröd. Bord kommer att placeras med avstånd och stolar pockas bort utifrån Folkhälsomyndighetens riktlinjer. Jag är övertygad om att besökare har förståelse om värdet av avstånd. Tiden fram till öppning ska planeras utifrån säkerhet i kombination med en god kopp kaffe, fikabröd och en enkel god matbit. Sköna Maj, välkommen!  

Sänder med W. Petersson Bergers Vårsång  https://youtu.be/Hj6hmpfALXY

               

   
                  
                
                                                
                            
Tack alla besökare för en fantastisk sommar - i år har antalet vandrare på Hoverberget slagit rekord. Tack även feriejobbare, Linnéa, Abdulwahab och Linn, så kul att ni var här och lycka till med läsårets studier. 
                                               
                                    
           
                           TILLBAKA TILL NATUREN 
Har du funderat på varför du mår så bra i Naturen?
Ta med dig frågan när du vandrar på bergets alla stigar och särskilt till sprickbildningen Rämnan, som tydligt visar naturens krafter, eller besöker den spännande och nu konstfyllda Hoverbergsgrottan.  

Gott fika och sommarmat finns i Toppstugan.
Njut av en vidunderlig utsikt från Hoverbergstoppen,  Upptäck Södra Storsjöbygden.

                   VÄLKOMNA SOMMAREN 2019


 ==================================================

Här kan du njuta av utsikten över  Storsjöbygden en god kopp kaffe, te, hembakat kaffebröd, smörgåsar, enkel mat, som älgskavskebab, potatis- purjosoppa, vegetarisk lasagne,  fisk från Börtnan med pepparrotsröra, hemmagjorda pajer med kassler eller salami, fisksoppa från Menton, sallad och bröd , kaffe ingår i lunchen. 

    Vandra gärna på stigarna från Hoverbergsgrottan eller Hembygdsgården och när ni går är det bra att veta att Hoverberget är en vulkanrest- geologer kallar berget för de kristallina fönstret.

==================================================================
 
     Välkomna till Hoverbergets topp - Här börjar fjällkedjan sen urminnestider, det fick vi lära oss av Jenny Andersson, Svenska Geologiska Institutet, SGU, på ett seminarium om Fjällkedjans geologi som genomfördes i Toppstugan den 14 juni. Linda Wickström, SGU berättade om Geoturism och Geoparker. De tog med sig en bit sten, för att dels tidsbestämma berget. Spännande.

Se fina bilder från området på www.upplevhoverberg.se

DET SJUDER I BERGET_ NÅGOT ÄR PÅ GÅNG  

En ansökan till Leaderområdet Sjö, Skog och Fjäll är godkänd av LAG, (Local Action Group).  Genom åren har flera parter i byn samverkat, bl.a genom arrangemanget Vidunderliga dagar och det senaste med grafittikonstnärer som i augusti 2017, testade att måla på underlag som kunde fästas mot grottväggen i Hoverbergsgrottan, målningarna är kvar och kan ses när Hoverberggrottan öppnar våren 2018, se reportage https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/grafitti-i-hoverbergsgrottan
Mer av konst i sommar då Hans Biezen, lokal konstnär ska genomföra en upplevelseinstallation i närheten av grottans biljettkiosk, för alla, men särskilt för besökare som inte kan vandra upp till grottan av olika skäl.

Projektets syfte är att tydliggöra för besökare vad byn har genom att stärka besöksmål och företag med konst och kultur i form av installationer och evenemang. I Hoverberg finns Skandinaviens största klyftgrotta, en nyinvigd bygdegård, en hembygdsgård, båthamn, Mejeriet Kossan, Bergs kyrka med sin musikverksamhet och naturen i sig. Hoverberget har tydligt uppskyltade stigar och en intressant geologi. 
Forskare från SGU ( Sveriges Geologiska Undersökning) har berättat att Hoverberget är en rest av en vulkan och består av en intressant geologi, vilket ska lyftas fram i någon form i samverkan med SGU våren 2018.                             En spännande sommar är på gång...

                      OM HOVERBERGET - DE KRISTALLINA FÖNSTRET

Enligt hörsägen sägs att Hoverberget är Åreskutans topp, som en gång gled ner och la sig som ett stopp intill Storsjöns sydspets. Länsstyrelsens tidigare geolog dementerar den förklaringen, med hänvisning till att Oviksfjällen och Hoverberget innehåller samma bergart, porfyr, en porös bergart som lätt bildar sprickor i berget. I början av augusti studerade en internationell geologigrupp från SGU/Uppsala universitet bergets geologi. Bergsexperten Jenny Andersson berättade att porfyr är en vulkansten, samt att delar av berget som finns runt stugan är minst 1,7 miljarder år! Hoverberget är ett tydligt exempel på hur bergarter bildades över tid, berget geologiska tydlighet kallas de kristallina fönstret. Jenny forskar och nämner att möjligen har berget glidit till sin position från en helt annan världsdel!

Bergets sprickbildningar inbjuder till att lodjurs stammar trivs samt rovfåglar. Bergets miljö har över tid utvecklat unik lava och mossa. Fler och fler upptäcker Hoverbergets möjligheter och njuter av utsikten över Storsjöbygden.

Hoverberget har tydligt skyltade vandringsleder från Hembygdsgården och Hoverbergsgrottan tll Hoverbergstoppen. Kul att så många familjer kommer med barn, som ofta har besökt i Hoverbergsgrottan och därefter tar en fika i Toppstugan. Vandring på Hoverberget har ökat och cyklister som utmanar Hoverbergets stigar.
 

Glada barn - gamla biblioteksböcker gör nytta på toppen

Saknar du sommarläsning?

På Hoverbergstoppen finns böcker att läsa.
Ta en lässtund över en kopp kaffe eller ta med boken hem. 
Biblioteket I Berg bjuder på övertaliga böcker.

Hoverberget - toppen av Åreskutan som en gång gled ner...

Hoverberget - ett landmärke för södra Storsjöbygden.  

I byn Hoverberg finns Hoverbergsgrottan, Bergs Hembygdsgård, märkta vandringsleder med intressant flora och fauna. Balvikens långgrunda badvik, en båthamn och en vacker bygdegård.

Uppleva natur genom  att vandra längs bergets stigar och besök Hoverbergsgrottan för att höra berättelsen om Hoverbergsgubben som höll ordning på folk o fä i bygden.

Du kan klättra upp i tornet och beskåda södra Storsjöbygden, se Syltoppen och Helags vid klart väder, Mittåkläppen och Oviksfjällen.

På toppen finns nyttig sommarmat med lokal prägel och hembakat fika.

Kontakt: 070 - 306 30 36

Det går att boka Hoverbergstoppen för familjemiddagar, fester eller arrangemang efter 17.00. Varmt Välkomna

 

 

Välkommen till vår webbsida

SAVE ME A SEAT

En vidunderlig trädgårdsmöbel i blåbärsriset. Slå dig ner. Ta en paus och njut av vyn från Toppen.

Karin Jonsson, upplevelseproducent, uppväxt i Hoverberg har designat installationen som lyfter känslan av Storsjöbygden. Klättra upp i stolen, vila och njut av Storsjöbygden.


 

 

Kan det bli bättre?

På toppen finns det plats och rymd. Känn pirret i magen från 

stolen "Save me a seat" eller vandra på bergets många stigar.

Följ de nya fina träskyltarna som Länsstyrelsens naturvårdsenhet  

placerat  längs stigar. Grundinformation finns vid Hoverbergsgrottan, Hembygdsgården, Toppstugan.


 

Se fjälltoppar Helags, Sylarna, Åreskutan eller spana efter Storsjöodjuret

Midsommarafton 1894 invigdes det första tornet på Hoverbergets topp
samt en framkomlig väg till toppen.
Invigningen innehöll texten; "Detta minnesmärke, rest av självuppoffrande 
och välvilliga bergsbyggare på bägge sidor om de stora vattnen, initiativet 
sprunget å ena och offervilligheten å den andra sidan, samtid till fägnad och eftervärld till föredöme."

1920 var tornet så vandaliserat att ungdomar i Hoverberg bildade ett 
Hoverbergs gille som anordnade dans  och fester för att finansiera 
och renovera tornet.
1901 bildades föreningen Hoverbergs Turistförening för att uppmärksamma 
turismen på det som kunde anses vara sevärt i Berg.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Jonas Lundström | Svar 15.08.2019 03.15

Hej! Jag ska göra ett besök i Östersund i början av September. Har ni öppet då?

Rebecca | Svar 10.05.2019 22.27

Hej är det öppet i maj?? tack för svar

Åke Andersson | Svar 26.09.2014 19.15

Hej.Ett antal pers hade tänkt en tur till Hoverberg,men har ni stängt ner allt för säsongen eller finns det möjlighet till fika eller mat? Ev nu till Söndag 28

Susanne 26.09.2014 20.42

Tack för samtalet. Toppstugan är öppen lördag och Söndag 10 - 17. Det finns både hembakt och några maträtter, paj, soppa, viltkebab och lax. Välkommen

Susanne | Svar 12.09.2014 16.25

Tack, det gläder mig.Det är härligt med ett bra samarbete, grottan har en härlig mystik och fler väljer att promenera längs stigar på berget, kul!!

Maggan Rödin Hoverbergsgrottan. | Svar 07.09.2014 16.02

Du ska veta Susanne va många som jag skickat upp till dig som har tyckt att maten o fikat har varit så gott. :-

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

15.08 | 03:15

Hej! Jag ska göra ett besök i Östersund i början av September. Har ni öppet då?

...
01.07 | 15:10

Hej! Har ni öppet även söndagar?

...
10.05 | 22:27

Hej är det öppet i maj?? tack för svar

...
26.09 | 20:42

Tack för samtalet. Toppstugan är öppen lördag och Söndag 10 - 17. Det finns både hembakt och några maträtter, paj, soppa, viltkebab och lax. Välkommen

...
Du gillar den här sidan